Τρίτη 20 Μαΐου 2008

The Barba-Giannis Xperience



Από την τελευταία φωτογραφική μου εξόρμηση με τον Νικο (Φωτογραφικό εργαστήρι Κοζάνης)


Στο εγκαταλελειμμένο χωριό της Παλιάς Χαραυγής γνωρίσαμε τον Μπαρμπα-Γιάννη, έναν βοσκό που επισκέπτεται ακόμα καθημερινά το χωριό στο οποίο γεννήθηκε. Ένα χωριό που τα εργοστάσια και τα λατομία που εγκαταστάθηκαν κυριολεκτικά δίπλα του, το οδήγησαν στην εγκατάλειψη. Μισό-γκρεμισμένα σπίτια καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα σκόνης, άγνωστης προελεύσεως ήχοι και χορταριασμένες αυλές συνθέτουν ένα τοπίο διαφορετικό από τα συνηθισμένα!

Το μοναδικό κτίσμα που στέκει πλέον όρθιο είναι η εκκλησία του χωριού, την οποία ο μπαρμπα-Γιάννης μαζί με μερικούς ακόμα κατοίκους φροντίζουν, με την ελπίδα ότι δεν θα ακολουθήσει και αυτή την μοίρα του υπόλοιπου χωριού!

Γυρίσαμε τα ερείπια των σπιτιών και οι εικόνες της εσπευσμένης εγκατάλειψης χαράχτηκαν έντονα στα μυαλά μας και στους φακούς μας. Προσωπικά αντικείμενα… δωμάτια.. μπάνια… σάλες… κουζίνες… όλα μια ηχώς του παρελθόντος…

Φτάσαμε στην εκκλησία με την συνοδεία του Μπαρμπα-Γίαννη και είδαμε την ελπίδα… Τοιχογραφίες ξεφλουδισμένες από την υγρασία και ξύλινες κατασκευές μισοκαμένες. «Ο πάπας τα είχε ζωγραφίσει όλα» μας επανέλαβε ο μπαρμπα-Γιάννης ενώ κοιτούσε τον τρούλο!

Ανάμεικτα λοιπόν τα συναισθήματα μας... αλλά σίγουρα πλούσια! Και ενώ η διδακτική αυτή εξόρμηση φτάνει στο τέλος της σταματάμε να χαιρετίσουμε τον μπαρμπα-Γιάννη «Μην βιάζεστε, Όλα σιγά σιγά και χωρίς βιασύνες» είπε «Να μην τρέχετε στον δρόμο!» Γυρνάει για μια στιγμή να φωνάξει τα πρόβατά του, σηκώνω την camera και… <κλικ> «Γεια σας παιδιά! Να ξανάρθετε!»

3 σχόλια:

NEMESIS είπε...

Dio sinaisthimata eniosa me to poy diabasas to arthro john.To ena itan mia melagxoliki diathesi, esto kai noita metaferthika sto xorio kai prospathisa na fantasto pos itan...To deytero itan stenaxoria poy exasa aytin tin oraia empeiria.Elpizo na tin epanalabeis sintoma kai ayti ti fora na mai kai go mazi

Cozmec είπε...

Εννοείται Γιώργο! Δεν τίθεται θέμα συζήτησης!! Σύντομα θα επαναληφθεί και εννοείται πως θα είσαι παρόν!

Ανώνυμος είπε...

Μορφή ο μπαρμπα-Γιάννης!!!

GreekBloggers.com SYNC BLOGS