Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ναι ή Όχι??


Αφορμή για το αρθράκι μια συζήτηση που έτυχε να συμετέχω σε ένα άλλο site.Εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς όχι, ειδικά εμείς της περιοχής μιας και φάγαμε αρκετή ραδιενέργεια το 86.Είναι σωστό να το αποκλείσουμε όμως με αυτό το κριτήριο?Μην ξεχνάμε ότι το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, έγινε σε ένα αρκετά παλαιάς τεχνολογίας εργοστάσιο, σε ένα όχι κα τόσο ανεπτυγμένο κράτος και ότι ουσιαστικά το ατύχημα έγινε λόγω λάθους χειριστή και όχι κατα τη διάρκεια λεοτουργίας του εργοστασίου, αλλά κατα τη διάρκεια άσκησεις για την ασφάλεια.
Όσον αφορά εμένα είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που ο πλανήτης το χρειάζεται περισσότερο από όλα σήμερα, άφθονη πρώτη ύλη (υπάρχουν ακόμα πολλές βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου από τον ψυχρό πόλεμο που περιμένουν να απεμπλουτιστούν για να γίνουν κατάλληλα για παραγωγή ενέργειας) και αρκετή τεχνογνωσία πια σε σχέση με πριν 20 χρόνια! Είναι αλήθεια ότι η πυρηνική θα μπορούσε να αντικατασταθεί από άλλες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική.Μπορεί να στηριχτεί ένα κράτος όμως σε πηγές ενέργειας που ούτε σταθερές είναι αλλά ούτε επαρκείς? Και εκτός αυτού, οι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι κατα κύριο λόγω κυνηγάν το γρήγορο κέρδος, όταν θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις λόγω του νόμου περι απελευθέρωσης της αγοράς, θα είναι τόσο πρόθυμοι να επενδύσουν στις ΑΠΕ όσο και σήμερα?
Σημασία έχει να απεξαρτητοποιηθούμε και από τους προμηθευτές μας. Θα μου πεις έχουμε ουράνιο για να αναξερτητοποιηθούμε πλήρως? Κάποιοι λένε ότι έχουμε. Εμ πάση περιπτώση, αν αι είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, δεν θα ήθελα ένα τέτοιο στην γειτονιά μου. Παρολαυτά είδη ετοιμάζονται τα εργοστάσια σε Τουρκία και Σκόπια οπότε πιο το νοήμα??Ότι γίνει εκεί θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη βαλκανική και ακόμα παραπέρα.

2 σχόλια:

Cozmec είπε...

Poly endiaferon arthro Nemesis! egw psifizw nai me epifilakseis kai 1m safe precautions!

mixanick είπε...

οπως ειπε και ο λαζοπουλος "θα ανατιναχθει στα εγκαινια.." :P

GreekBloggers.com SYNC BLOGS